Ontwikkelingen Waterlandbon

03 February 2023

Nadat de Waterlandbon in 2013 werd geïntroduceerd is er niets aan de bon of de werkwijze veranderd. Nu, 10 jaar na de introductie, is het proces door het bestuur, in samenwerking met Stichting Promotie Waterland, geëvalueerd en worden aanpassingen gedaan ter verbetering.

Nieuw IT-systeem voor de administratie
De administratie van de Waterlandbonnen, waarin wordt bijgehouden of een bon is verkocht of weer is ingeleverd, gebeurt tot op heden handmatig. Dit is een bewerkelijk en foutgevoelig proces. Nadat de vrijwilligster, die de administratie bijhield, aangaf hiermee te stoppen, is Ondernemend Waterland gaan kijken naar alternatieven. Uiteindelijk is er gekozen voor een IT-systeem. Dennis Sta van Uiter van Xids heeft het Regiobon.nl-platform ontwikkeld. Met dit systeem kunnen winkeliers zelf de barcode van de ingeleverde Waterlandbon scannen en aangeven dat de bon bij hen is verzilverd. Hierdoor hoeft de bon niet meer fysiek langsgebracht te worden; in het systeem wordt bijgehouden welke winkels voor welke waarde bonnen hebben ingenomen. Penningmeester Marcel Pereboom maakt deze bedragen periodiek over en verwerk dat weer in het systeem.

Alle acceptanten van de Waterlandbon hebben hierover een mail ontvangen van de penningmeester van Ondernemend Waterland. Heb je deze mail niet ontvangen en kunnen consumenten wel Waterlandbonnen bij je inleveren? Hieronder tref je vast enkele informatiedocumenten aan:

Registreren om het nieuwe systeem te gebruiken

Innemen van de Waterlandbon

Wallet bekijken

Instellen als app

QR-code
De Waterlandbonnen zijn op dit moment voorzien van unieke streepjescodes. Om het scannen van de bonnen makkelijker te maken, zullen de nieuwe bonnen worden voorzien van QR-codes. Het unieke nummer van de Waterlandbon blijft op de bon staan.

Bonnen van €20,-
Op verzoek van enkele ondernemers wordt er gestart met bonnen van €20,-. Deze zullen medio februari in de verkoop komen en zijn voorzien van een QR-code. Als de verkoop hiervan aanslaat zullen we ook bonnen van €50,- gaan verkopen.

Toekomstplannen
Met het nieuwe IT-systeem bieden zich nieuwe mogelijkheden aan. Zo wordt het mogelijk dat consumenten de Waterlandbonnen in een digitaal profiel opslaan, zodat ze de bonnen kunnen tonen vanaf een mobiele telefoon. Dat biedt weer mogelijkheden voor gerichte promoties die het inleveren van de bonnen stimuleren. Ook wordt het mogelijk om digitale bonnen online te verkopen. Het maakt dan niet meer uit voor welke waarde de bon wordt aangeschaft.

Ideeën?
Heb je ook ideeën over de ontwikkeling van de Waterlandbon, of over het stimuleren van verkoop en gebruik? Of heb je algemene vragen? Neem dan contact op met de penningmeester.